2017. január 11., szerda

A csecsemőkori alvás, átalvás

A csecsemő és a kisgyermek gondozása és nevelése különösen nehéz feladat. Ezekben a korai életszakaszokban a fejlődés rohamosan halad előre, ugyan az a szülői viselkedés a gyermek fejlődésétől függően lehet támogató vagy gátló. 


Minden csecsemő a saját ritmusa szerint alakítja ki egy 24 órás ciklusban az alvás, nyűgösködés, sírás és ébrenlét viselkedési állapotait. Az alvás és ébrenlét fázisainak kialakulása már a várandósság időszakában, az úgynevezett prenatális fázisban megkezdődik, és hozzávetőlegesen a születést követő 6-8 hónapos korra lezárul. Ebben az időszakban képesek a csecsemők a nappal és éjszaka között differenciálni ekkor alakul ki alvásritmusuk, tanulják meg az éjszakát átaludni. Természetesen nem minden csecsemő egyforma, alvási igényei nagy egyéni különbséget mutatnak. 



Az újszülöttek átlagos alvási ideje napi 14-16 óra, mely 2 éves korra átlagosan napi 11-13 órára csökken. Az alvás mélysége nem egyforma, vagyis a mély alvás, és éber, úgynevezett REM alvási ciklusok különböző ritmusban váltják egymást. Minden csecsemő és kisgyermek éjszakánként megébred, egy gyermek sem alussza át az éjszakát mély alvással. A mély alvási állapotban a csecsemő nyugodt, mozdulatlan, az éber alvás időszakában azonban nyugtalanabb, mozog, sőt hangot is adhat anélkül, hogy felébredne. Csecsemőknél ez a REM alvás az elalvást követő egy órával lép fel először. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél ebben az alvási állapotban jelentkezik az álom. A nyugodt és a nyugtalan alvási állapotok az éjszaka folyamán rendszeresen váltják egymást. A nyugtalan alvás fázisaiban a csecsemő könnyen reagál a külvilág ingereire, arcával grimaszol, szemével pislog és lélegzete nem szabályos.



Alvási problémáról a 6 hónapos kortól beszélhetünk, ha a gyermek az alvásnál vagy az átalvásnál komoly problémákkal küzd. Nem tud elaludni, óránként vagy 2 óránként felébred, sír, nehezen megnyugtatható, az éjszaka-nappal, az alvás-ébrenlét állapotainak ritmusaival nem rendelkezik. Az elalvás ás átalvás csak szülői segítséggel működik. Az elalvási fázisok túl sokáig tartanak, (több mint 30 perc). Az éjszakai ébrenlét a 20 percet fölülmúlja.
Az alvászavarok megszüntetésének első lépéseként azt kell megtudni, hogy a zavar az organikus okok kizárása mellett elsősorban rossz szokások, pszichológiai problémák, vagy a kettőből összetett tényezők eredménye-e. Nagy szerepe van a jó alvási szokások kialakításában a családi, kulturális környezetnek, mely tényezőket együttesen kell megvizsgálni ahhoz, hogy segíteni tudjunk a csecsemő és kisgyermek alvási problémáin. Sok esetben az általánosságban elhangzó megoldási javaslatok nem a probléma csökkenéséhez, hanem a zavar megszilárdulásához vezetnek. 

NINCS UNIVERZÁLIS, MINDEN CSALÁDRA ÉS GYERMEKRE EGYARÁNT ÉRVÉNYES MEGOLDÁS


Néhány szempont figyelembevétele nagy segítség lehet a szülőknek, hogy a kialakult alvási szokásokat újra átgondolják, és ha szükséges, korrigálják. A mindennapi alvási problémák megoldását elősegíti, ha a szülők az alvás előtt harmonikus interakciókról gondoskodnak, a gyermek túlingerlését megelőzik, a televíziót csak ritkán kapcsolják be, nap közben a gyermek közelsége és a testi kontaktusra való szükségleteit, igényeit kielégítik, a csecsemőt gyakran ölbe veszik, a gyermeket az önálló elalvás megtanulásában támogatják, kialakítanak egy szabályos, de nem rideg napirendet, és alvási protokollt tartanak. Mindezek segítő eszközök lehetnek, ugyanakkor az alvási problémákat nem minden esetben oldják meg. Fontos lehet esetenként az alvászavar mögött lappangó, a szülő vagy a gyermek részéről fennálló félelem feltárása, és az alvászavar pszichodinamikájának felszínre hozása. 

JÓ TUDNI: hogy ha kisgyermekének alvási- étkezési nehézségei vannak, vigasztalhatatlanul sírós, vagy tartósan fennálló hasmenést, hányást, hasfájást, sőt akár érthetetlen lázas állapotokat tapasztal, ha gyermeke nagyon nyugtalan, és az orvosi vizsgálatok organikus eltérést nem találnak, úgy lelki eredetű okokra érdemes gondolni. Ilyenkor nagyon sokat segíthet egy külső szemlélő, egy konzulens szakember, aki más szemszögből tekint  a szülő - gyerek párosra. 





 http://www.vitalpont-anya-gyermek.hu/bemutatkozas.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése