2016. szeptember 21., szerda

Bemutatkozás


Benkő Zsuzsa vagyok, Kisgyermeknevelő, Szülő-csecsemő konzulens, három gyermekes édesanya. Anyaként és szakemberként egyaránt fontosnak tartom, hogy a kisgyermekekkel foglalkozók, a lehető legmagasabb szinten végezhessék hivatásukat. Azt vallom, hogy a gyermekekkel való foglalkozás, gyermeknevelés, egyfajta szolgálat, hivatás, nem csupán egy szakma. Kisgyermek-nevelői, és konzulensi attitűdömet a tapintat, türelmes értő odafordulás jellemzi. 
Mottóm: „ Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, míg tényleg megnövök. Guggoljon ide mellém, ha nem csak hallani, de érteni akar, hogy közel legyen a szívdobogásunk.”
- Birtalan Ferenc: Míg megnövök-





Anyaként és szakemberként is vallom:
„Arra taníts, hogy önálló lehessek, hogy büszke lehessek magamra! 
Hogy elgondolkozzam rajta, hogy képessé váljak rá, hogy eldönthessem, hogy véghez vigyem. 
Én magam! 
Mert ez az út vezet el a gyermeki lét végső céljához, a boldog felnőttséghez."  
-Montessori Mária-



Mi is az a szülő-csecsemő konzultáció?
A szülő-csecsemő konzultáció pszichológiai segítségnyújtás kisgyermekes családok számára. Ez egy viszonylag új szakterület Magyarországon, mely gyermekek harmonikus fejlődését támogatja, konzultációs segítségnyújtást biztosítva a csecsemő- és kisgyermekes szülők számára. Ez a konzultációs forma, már hosszú évek óta, több nyugati országban nagyon jó eredménnyel működik, része az egészségügyi és szociális ellátásnak.
A Szülő-csecsemő konzulens olyan speciálisan képzett szakember, aki 0-3 éves korú gyermekek alkalmazkodási nehézségeinek, regulációs zavarainak felismerésével, kezelésével foglakozik, és alapdiplomáját tekintve elmélyült ismeretekkel rendelkezik a kisgyermekkori fejlődés sajátosságairól.  
Mik azok a nehézségek, melyek konzultációs formában megoldhatóak?
Alkalmazkodási nehézségek esetén a csecsemőknek nehézségei vannak abban, hogy egyes viselkedési területeken a környezetéhez alkalmazkodjon. Ezek csecsemőkorban az alvási, átalvási, altatási, továbbá az etetési, étkezési és gyarapodási nehézségek, valamint a nagyfokú nyugtalanság és gyakori, megnyugtathatatlan sírás. A kezdeti tünetek felismerésének hatására időben elkezdett konzultáció segíthet elkerülni, hogy a megoldatlan problémák később viselkedészavarként, vagy pszichoszomatikus betegségekként jöjjenek felszínre. A megoldás tekintetében nincs egységes recept, hiszen minden ember, - legyen gyermek, vagy felnőtt - saját egyéniséggel, személyiséggel rendelkezik.
Konzulensként képes vagyok a koragyerekkori regulációs zavarok minél korábbi felismerésére, és a szülőkkel történő együttműködés segítségével annak megoldására. A koragyermekkorra való tekintettel, a konzultációk alkalmával, a szülők és a gyermek együttes jelenléte szükséges. A konzultáció időtartalma 80 – 90 perc, mely a témától függően heti rendszerességet igényel, várhatóan 6-8 alkalommal.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése